Tag: norwegia

OPA-Form-journaldudesign-10-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Przytulne schronisko w Norwegii.

  /  

Wysublimowana mała przestrzeń, stworzona w starej szopie o powierzchni niecałych 25m2. To efekt pracy architektów Mariny Bauer i Espena Folgerø ze studia OPA Form, którzy wymyślili i zrealizowali ten domek. Z zewnątrz celowo pozostawiony w surowym stanie, natomiast wnętrze mimo, że minmalistyczne zapewnie wszelkie niezbędne wygody. Zdjęcia © OPA Form

ONAK_5

Onak – kajak origami.

  /  

Jak strata aparatu może wpłynąć na budowę ‚papierowej’ łódki zdolnej unieść człowieka? Otóż Otto van de Steene zgubił swój aparat fotograficzny podczas podróży do Norwegii, i kiedy siedział rozmyślając o swojej stracie dla uspokojenia składał małe papierowe łódki z papieru. Naszła go myśl: dlaczego by nie zbudować takiej łódki w dużo większym rozmiarze ?  …

Vardehaugen-01-tt-width-987-height-617-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-force-1

Natura najlepszą inspiracją

  /  

Konstrukcja tego domu powstała zainspirowana kształtem leżącego, chroniącego się przed zimnem polarnego lisa. Jego architektura musi dać mieszkańcom ochronę przed mroźnymi wiatrami, które na tym terenie nie są niczym niezwykłym. Drewniana elewacja i dach w czarnym kolorze skutecznie wspierają utrzymanie temperatury i są odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Wnętrza natomiast to typowy styl norweski, pełne…

URLAUBSARCHITEKTUR__Manshausen__Ansicht010__COPYRIGHT_Steve_King-600x400

Z widokiem na ocean i zorzę polarną

  /  

Jeśli chcesz odpocząć od zgiełku miast, to pobyt na tej małej wyspie, na północy Norwegii, będzie najlepszym wyborem. Przedstawiamy Manshausen, ośrodek wypoczynkowy na krańcu Europy.    To norweskiemu odkrywcy Borge Ouslandowi zawdzięczamy poznanie tego miejsca. Początkowo wyspa była ważnym portem rybackim i przez wieki miejscem spotkań dla rybaków i odkrywców. Dziś profil odwiedzających zmieniły się…

Plus-House-Larvik-Snohetta-13a-600x400

Fascynujące domy: Plus House Larvik

  /  

Współpraca architektów z Snøhetta, największej niezależnej firmy badawczej Skandynawii SINTEF, Zero Emission Building (ZEB), Brødrene Dahl i Optimera, doprowadziły do stworzenia wielokrotnie nagradzanego domu Plus House Larvik, który został zaprojektowany do generowania nadwyżki energii, wystarczającej by zasilać elektryczny samochód przez cały rok. Budynek stał się laureatem WAN Sustainable Buildings 2015 Award. Celem twórców był komfortowy dom…