Tag: drewno

wood-block-staircase

Schody jak z klocków Jenga

  /  

Pokazaliśmy ostatnio niezwykle ‚lekkie’ schody to teraz czas na wagę ciężką. Przedstawiamy niezwykle masywne schody, złożone z grubych kawałków drewna.  Umieszczone w jasnym, minimalistycznym wnętrzu stanowią jego niewątpliwą ozdobę. Ich ułożenie nasuwa skojarzenie z klockami Jenga w rozmiarze XXL.  

rubika-gf

Regał jak kostka Rubika

  /  

Zainspirowany jedną z najbardziej lubianych zabawek lat 80 tych, Kostką Rubika, projektant George Bosnas przypomniał ją projektując regał dla greckiej marki Anesis. Nadał regałowi Rubika B601 wygląd trójwymiarowego sześcianu. Niecodzienny kształt drewnianego mebla powoduje, że może pomieścić różne nietypowe przedmioty, ozdoby, dekoracje itd.  

neron_dining_table_by_monica_forster_08

Neron – stół do jadalni

  /  

Zaprojektowany przez  Monice Forster stół Neron to lekki blat oparty na solidnej ale prostej i eleganckiej strukturze. Stół pięknie wygląda z każdej ze stron ze względu na rzeźbienia nóg, które każdemu modelowi nadają niepowtarzalny charakter.

Alexey-Rozenberg-1-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Apartament 57

  /  

Ten apartament zamieszkuje para młodych ludzi z dwójką małych dzieci. Jest on rozdzielony na dwie części, pierwsza część złożona z kuchni, salonu, jadalni i sypialni rodziców znajduje się przy wejściu. Druga zajmuje odrobinę mniejszy obszar w tylnej części mieszkania, w całości pozostawiona jest dzieciom. Są tam dwie sypialnie i plac zabaw. Długi korytarz łączący te…

kr_02

ROKUTENGOKEN-DO

  /  

ROKUTENGOKEN-DO to dwukondygnacyjny dom jednorodzinny, zlokalizowany w cichej i spokojnej dzielnicy mieszkalnej ze wspaniałym widokiem na naturalne otoczenie. ROKUTENGOKEN-DO to prosty, skromnej wielkości budynek z dwuspadowym czarnym metalowym dachem. Elewacja domu jest prostą kompozycją tekstur, w tym pomalowanego na czarno dachu oraz białych kontrastujących z nim tynków Drewniane belki zostały wybrane jako główny materiał budowlany…

MMA-Design-2-tt-width-807-height-540-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-force-1

Jasne, pełne drewna wnętrze od MMA Design

  /  

Na pierwszy rzut oka widać, że to wnętrze pochodzi z Japonii, za jego urządzenie odpowiada Zespół MMA Design. Elementy japońskiej architektury widać w jasnych wnętrzach, otwartości na zewnętrze oraz wykorzystaniu drewna, które architekci zestawili z białymi ścianami.  Drewno użyto nie tylko do podłóg i sufitów ale także do wykonania drzwi, ram okiennych, mebli, schodów i…

Vue-arrière-tt-width-987-height-740-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-force-1

Rower od Wheel’n Wood

  /  

Powstały w Haute-Savoie projekt studia Wheel’n Wood to drewniany rower do samodzielnego poskładania. Oryginalna konstrukcja roweru sprzedawana jest w formie zestawu do zmontowania, co wg projektanta powinno zająć mniej niż 20 minut. Istotą projektu jest personalizacja. Można wybierać części składowe roweru pośród wielu innych elementów oferowanych przez  Wheel’n Wood : błotniki, reflektory i tylne światła.…

5

Domek kostka

  /  

Chyba najdziwniejsze projekty jakie do tej pory opisywaliśmy pochodziły z Japonii, popatrzcie tylko jeszcze raz na Ninja House. Prezentujemy niezwykły pomysł architekta Sou Fujimoto, oczywiście z Japonii. W domu tym nie ma jednoznacznego podziału na podłogi, ściany, sufity i meble, niemal wszystko może pełnić każdą z tych ról. Ludzie są rozmieszczeni w pełni trójwymiarowej przestrzeni.…

airbnb7

Trzy biura z klasycznym połączeniem cegły i drewna

  /  

Cegła i drewno to jedno z najpiękniejszych połączeń w architekturze, wzorowe zestawienie surowców, które wnosi kontrast do wnętrz. Przedstawiamy biura trzech firm, które postanowiły skorzystać z takiego połączenia przy projektowaniu swoich biur. Efekt możecie obejrzeć na zdjęciach poniżej. Airbnb     Chain     Github  

hanging-table-1

Zawieszone biurko

  /  

Aby usiąść przy tym biurku, trzeba najpierw wspiąć się na szczyt kuchni. Brzmi dziwnie prawda ? Architekci studia Bach, mając do dyspozycji niewielką przestrzeń mieszkania, postanowili zrezygnować w nim tradycyjnych rozwiązań. Nie ma tam korytarzy ani klasycznie rozumianych pokojów. Zamiast tego projektanci ‚wstawili’ kuchnię do salonu i udostępnili jej daszek. Właśnie wspinając na niego otrzymujemy…