Rewitalizacja budynku w wykonaniu asdfg Architekten

asdfg Architekten biuro projektowe z siedzibą w Hamburgu, przekształciło stary, berliński dom młynarza z 19 wieku w nowoczesny apartament dla pary z trójką dzieci.

Historia i lokalizacja budynku nie pomagały architektom, ponieważ jest to najstarszy budynek w dzielnicy Prenzlauer Berg, władze poprosił ich, aby odbudowali fasadę dokładnie, jak na rysunku z 1844 roku. Przez wiele lat dom był zaniedbywany i znajdował się w bardzo złym stanie. Aby zyskać dużo przestrzeni wewnątrz i nie zmienić fasady budynku, architekci zachowali tylko ściany zewnętrzne i oraz jedną, masywną ścianę nośną w środku. Ponownie wykorzystano i wyeksponowana stare drewniane belki budynku, ceglane ściany zostały odkryte. Wnętrze stało się bardzo przestronne i jasne, w którym królują tradycyjne materiały czyli drewno, beton i cegły.

Zdjęcia: © Michael PFISTERER

Asdfg-1-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-2-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-3-tt-width-620-height-442-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-4-tt-width-620-height-929-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-5-tt-width-620-height-929-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-6-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-7-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-8-tt-width-620-height-929-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-9-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-10-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-11-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-12-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-13-tt-width-620-height-929-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-14-tt-width-620-height-442-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-15-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-16-tt-width-620-height-443-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Asdfg-17-tt-width-620-height-442-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

 

Zapisz

Zapisz

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/architecture/conversion-dune-ancienne-maison-de-meunier-en-maison-contemporaine-par-asdfg-80985/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *