Reader – Schronienie przed miejskim zgiełkiem

Za tym projektem stoją studenci pierwszego roku architektury i urbanistyki Akademii Sztuk Pięknych w Estonii. Zaprojektowali i zbudowali to schronienie o nazwie „Reader”.

Konstrukcja została zamontowana w ciągu pięciu dni, zbudowana głównie ze sklejki drewna sosnowego. Sześcienny kształt zewnętrzny ukrywa okrągłości wnętrza. Całość przypomina strony książki. Budowla ma zachęcić ludzi, aby odpoczęli przez chwilę i uciekli od miejskiego zgiełku, kryjąc się w jej wnętrzu jak w jaskini.

Zdjęcia © Ramon Spaeti

Reader-journaldudesign-01-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Reader-journaldudesign-02-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Reader-journaldudesign-03-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Reader-journaldudesign-04-tt-width-620-height-928-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Reader-journaldudesign-05-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1 Reader-journaldudesign-06-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/design/module-reader-par-les-etudiants-des-beaux-art-destonie-85264/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *