Kategoria: Wnętrza

Pull-Push-journaldudesign-07-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Kolekcja doniczek studia Pull + Push

  /  

„Pull + Push” to studio założone w 2002 roku przez japońskiego projektanta Sato Nobuhiro. Specjalizuje się w wykonywaniu przedmiotów dekoracyjnych dla domu. Nas zaintrygowała kolekcja doniczek zwana „Planter”. Wykonane są z betonu, szkła i mosiądzu. Czy ta oryginalna forma jest w stanie nadać pomieszczeniom charakteru? Sami oceńcie. . Więcej o ich pracach możecie poczytać na…

deroseesa-full_screen-0630277001490350697849223859

Courtyard House, garaż przekształcony w dom

  /  

Początkowo wąski teren oraz szereg restrykcji wynikających z planu zagospodarowania nie rokowały szans na postawienie na tej działce domu. Jednak architekci ze studia De Rosee Sa stanęli na wysokości zadania i stworzyli tę współczesną rezydencję, doskonale zintegrowaną z otoczeniem. Okna w ścianie granicznej nie były możliwe. W zamian za to,  projekt zawiera dwa atria a całość doświetlona…

Panorama-House-Moon-Hoon-8-600x402

Panorama House

  /  

Panorama House zbudowany został na nowo powstałym osiedlu, na przedmieściach miasta Chungbuk, w Korei. Ze względu na kształt działki, dom musiał być wąski i długi. Architekci ze studia Moon Hoon postanowili nadać mu nietypowy kształt. Zygzakowata konstrukcja z wyraźnie podkreślonym podziałem pomiędzy dwoma użytymi materiałami elewacyjnymi, ma nawiązywać do kształtu akordeonu. Dom zamieszkuje 6 osobowa…

Germ-Kids-Bedroom-VAN-STAEYEN-1

GERM – Pokój dziecięcy.

  /  

Van Staeyen Interieur udowodniają, że wszystko co jest potrzebne by stworzyć pokój jak z dziecięcych marzeń to farba, drewno i spora doza wyobraźni. Dzięki projektowi GERM możemy się przekonać, że projektantom ze studia Van Staeyen Interieur, tej ostatniej nie brakuje ani trochę. Przebudowując ostatnie piętro wiejskiego domu, zamienili pustą, nieforemną sypialnię w pokój o którym marzyłby każdy…

Archiplanstudio-journaldudesign-02-tt-width-620-height-826-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Apartament w Mediolanie

  /  

Ten piękny apartament jest dziełem studia Archiplanstudio. To lekkie i przejrzyste mieszkanie z Mediolanu wyróżnia się nietypową ścianką oddzielającą pokój od kuchni. Nawiązująca swoim kształtem do plastra miodu, przegroda jest ciekawym uzupełnieniem pełnego lekkości wystroju wnętrza. Zdjęcia © Davide Galli Atelier

The-Woodmans-Treehouse-journaldudesign-01-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Luksusowy domek na drzewie.

  /  

Chyba każdy z nas w dzieciństwie marzył by zamieszkać w domku na drzewie, mieć tam swój azyl i skryć się przed światem. Niektórzy, tak jak projektanci ze studia Mallinson Ltd, zachowali w sobie to marzenie i już w dorosłym życiu postanowili je zrealizować. Dzięki temu powstał ten jeden z najpiękniejszych domków na drzewie jakie widzieliśmy, niezwykle…

Archiplan-Studio-1-

Apartament RJ

  /  

Projekt, prowadzony przez Archiplan Studio obejmuje kompletny remont wysokiego budynku, w centrum miasta Mantua, we Włoszech. Przedstawiamy jego niewielką część poprzez prezentację jednego z apartamentów. Celem studia było zaprojektowanie luksusowych kwater przy jednoczesnym zachowaniu oryginalnego charakteru budynku. Prezentowane mieszkanie charakteryzuje się pięknymi ozdobnymi sufitami. Pozostawiono oryginalny rozkład pomieszczeń, natomiast do podziału przestrzeni wykorzystano meble. Wynikiem…

Had-Architects-1-tt-width-620-height-404-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Biuro wg Had Architects

  /  

Biuro te znajduje się w Chinach, w dzielnicy finansowej miasta Chengdu. Bardo wysokie pomieszczenia zostały ciekawie podzielone, trójkątny, spadzisty i wykonany z drewna sufit przypomina dach małej chatki. Górny poziom jest podzielony na nieduże prywatne strefy, przeznaczone do czytania czy też z wydzieloną salą projekcyjną. Dolna część to duża otwarta powierzchnia biurowa. Za całość odpowiada…

OFIS-journaldudesign-01-tt-width-620-height-349-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Alpejska chatka

  /  

Ta nietypowa konstrukcja została tak zaprojektowana by wytrzymała najbardziej ekstremalne warunki pogodowe. Zbudowana przez studio architektoniczne OFIS we współpracy z grupą inżynierów pełni rolę schroniska w górach na pograniczu Słowenii i Włoch.   Konstrukcja powstała z laminowanego drewna, aluminium i szkła o powierzchni 9,7 m2 może pomieścić do 9 osób i dostępna jest jedynie na…

JRKVC-studio-journaldudesign-06-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-qazy-1-nolayzr-1

Kolejna udana renowacja.

  /  

To nowoczesne mieszkanie znajduje się w budynku pierwotnie należącym do kompleksu klasztornego. Przeszło wiele przekształceń do obecnego wyglądu, za ostatnie odpowiada studio JRKVC założone przez architekta Petera Jurkoviča. Ślady przeszłości widać w ceglanych ścianach i drewnianych sufitach które doskonale wpasowują się do nowoczesnego wnętrza. Zdjęcia © Peter Jurkovič