Kategoria: Wnętrza

Cohesion-Studio-13-tt-width-620-height-929-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Kolejna transformacja starego budynku. Cohesion Studio

  /  

Na pustyni w południowej Kalifornii, w Joshua Tree, Cohesion Studio przekształciło opuszczone gospodarstwo w dwa stalowe domki, które pozwalają na sen pod gwiazdami. Dwie budowle, jedna odbudowana z domu powstałego w 1954 roku i nowo utworzona, wychodzą na czerwony ląd i pustynne góry. Nieruchomości są oddzielone drewnianą platformą wyposażoną w wannę zewnętrzną wykonaną z ocynkowanego zbiornika,…

replus-design-3-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Kawalerka pary architektów z Kijowa.

  /  

Ten niewielki apartament położony w samym sercu miasta został całkowicie przeprojektowany, aby wykorzystać każdy metr kwadratowy. Mieszkanie jest własnością pary architektów, którzy chcieli wprowadzić własną estetykę projektowania. Skoncentrowani na maksymalizacji przestrzeni, którą mieli, chcieli również zachować historyczne detale wnętrza, takie jak  parkiet i ceglane ściany. Główny pokój musi spełniać różne funkcje, więc podnieśli łóżko z podłogi, tym samy mogli zmieścić narożną sofę…

Studio-PKA-journaldudesign-05-tt-width-620-height-532-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

„The Mango House” w Indiach – Studio PKA

  /  

Zaprojektowany jako drugi dom, „Mango House” oferuje swoim właścicielom idealne miejsce do wypoczynku z dala od zgiełku ulic w Bombaju. Architekci Studio PKA stworzyli miejsce w doskonałej harmonii z otaczającą je bujną przyrodą, używając naturalnych materiałów i tekstur, a także genialnego rozmieszczenia przestrzeni połączyli dom z naturą. Cały dom został zbudowany w otoczeniu starych drzew mango i  drzewa…

Canyon-Barn-x_canyon_east-deck_tb-tt-width-600-height-917-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Canyon Barn – piękna stodoła od „mw | works”

  /  

Budynek został odrestaurowany z zamiarem stworzenia wygodnego domu, zachowano przy tym znaczną część jego oryginalnej formy, charakteru i historii. Zewnętrzna część budynku pozostała w oryginalnym kształcie, ale posiada głęboko zadaszony ganek, duże okna i drzwi. Współczesne wymagania konstrukcyjne i izolacyjne wymusiły budowę nowych fundamentów, nowej konstrukcji oraz dodatkowej izolacji. Ostatecznie na istniejącej już konstrukcji zbudowano zupełnie nowy dach.…

K-Studio-journaldudesign-02-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Piękny wapienny dom na greckiej wyspie

  /  

Zbudowany w 1813 roku, z kamienia i białego wapienia dom, typowy dla greckiej wyspy Milos, został właśnie odnowiony przez agencję K-Studio, dla angielskiej rodziny szukającej miejsca na wypoczynek i relaks. Architekci chcieli zachować i uwypuklić detale ze starych materiałów, jednocześnie wprowadzając nowoczesność i komfort. Więcej informacji:K-Studio Zdjęcia © Vangelis Paterakis

Wonder-Architects-6-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Renowacja tradycyjnej willi w Pekinie

  /  

Wonder Architects Studio przeprojektowało tradycyjną willę w Xicheng District w Pekinie. Projekt ma niekonwencjonalny układ, minimalistyczne aranżacje i kreatywnie łączy wnętrze z zewnętrzem. Według architektów Pekin to miasto, w którym brakuje różnorodności architektonicznej. Ta willa jest manifestem przeciwko „pustej” architekturze. Projektanci chcieli stworzyć „ogród w ogrodach” i przekroczyć granice typowego układu domów w Pekinie. Nowe…

Cristiana-Vannini

Mediolańskie wnętrze – Cristiana Vannini

  /  

Ten piękny apartament w Mediolanie został właśnie odnowiony, umeblowany i urządzony przez studio architektury wnętrz Cristiana Vannini. Białe i kremowe ściany stanowią tło dla eklektycznej dekoracji, w której dzieła sztuki mieszają się z antycznymi i współczesnymi meblami. To mieszkanie to odważne połączenie  materiałów i czasów, które doskonale ze sobą współgrają. Więcej informacji: Cristiana Vannini Zdjęcia © Cristiana Vannini

OPA-Form-journaldudesign-10-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Przytulne schronisko w Norwegii.

  /  

Wysublimowana mała przestrzeń, stworzona w starej szopie o powierzchni niecałych 25m2. To efekt pracy architektów Mariny Bauer i Espena Folgerø ze studia OPA Form, którzy wymyślili i zrealizowali ten domek. Z zewnątrz celowo pozostawiony w surowym stanie, natomiast wnętrze mimo, że minmalistyczne zapewnie wszelkie niezbędne wygody. Zdjęcia © OPA Form

Maison-6-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Betonowo – drewniany dom w Sydney w Australii

  /  

Agencja nieruchomości BresicWhitney włączyła ostatnio do swojej oferty nową nieruchomość. To nowoczesny dom składający się z betonowej podstawy i pełnej krzywizn części drewnianej. Przed domem ścieżka otoczona roślinnością łączy się z betonowymi schodami prowadzącymi do domu. Kolejne wejście jest z boku domu. Wnętrze otwiera się na nieduże podwórko. Przestrzeń jest jasna z otwartą na salon…

BatiikStudio-journaldudesign-01-tt-width-600-height-400-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Małe mieszkanie w centrum Paryża

  /  

Za renowację tego niewielkiego mieszkania odpowiada francuskie studio architektoniczne Batiik. Położony w samym sercu 10 dzielnicy Paryża, ten do niedawna jeszcze zniszczony apartament przekształcił się w mały klejnot współczesnej architektury. Cały projekt renowacji zamknął się sumą 32.000 euro. Zdjęcia© Bertrand Fompeyrine