Kategoria: Architektura

BatiikStudio-journaldudesign-01-tt-width-600-height-400-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Małe mieszkanie w centrum Paryża

  /  

Za renowację tego niewielkiego mieszkania odpowiada francuskie studio architektoniczne Batiik. Położony w samym sercu 10 dzielnicy Paryża, ten do niedawna jeszcze zniszczony apartament przekształcił się w mały klejnot współczesnej architektury. Cały projekt renowacji zamknął się sumą 32.000 euro. Zdjęcia© Bertrand Fompeyrine

Scandinavian-journaldudesign-02-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Bardzo ładne mieszkanie w Sztokholmie

  /  

To przytulne mieszkanie w stylu skandynawskim, znajduje się w centrum Sztokholmu w Szwecji. Jego obecny wygląd to efekt kompleksowej przebudowy z 2014 roku. Na 180 m2 mamy ogromną otwartą przestrzeń, która ułatwia poruszanie oraz umożliwia dotarcie naturalnego światła do każdego zakątka miekszania. Skandynawski design w połączeniu z nowoczesnymi materiałami sprawia, że mieszkanie jest ciepłe i…

Sergey-Makhno-7-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Apartament Wabi Sabi

  /  

Apartament zaprojektował dla siebie i swojej rodziny Sergey Makhno. Mieszkanie łączy w sobie elementy ukraińskiej tradycji i japońskiego minimalizmu. Z kultury japońskiej projektant pobrał pragnienie spokoju i harmonii. Stonowane naturalne barwy mają wywołać medytacyjny nastrój. Ściany zostały pokryte gliną co bezpośrednio nawiązuje do starej ukraińskiej techniki wykończania wnętrza, dawniej często stosowanej w domach. Większość mebli takich jak lamy, stoły i…

deroseesa-full_screen-0630277001490350697849223859

Courtyard House, garaż przekształcony w dom

  /  

Początkowo wąski teren oraz szereg restrykcji wynikających z planu zagospodarowania nie rokowały szans na postawienie na tej działce domu. Jednak architekci ze studia De Rosee Sa stanęli na wysokości zadania i stworzyli tę współczesną rezydencję, doskonale zintegrowaną z otoczeniem. Okna w ścianie granicznej nie były możliwe. W zamian za to,  projekt zawiera dwa atria a całość doświetlona…

Panorama-House-Moon-Hoon-8-600x402

Panorama House

  /  

Panorama House zbudowany został na nowo powstałym osiedlu, na przedmieściach miasta Chungbuk, w Korei. Ze względu na kształt działki, dom musiał być wąski i długi. Architekci ze studia Moon Hoon postanowili nadać mu nietypowy kształt. Zygzakowata konstrukcja z wyraźnie podkreślonym podziałem pomiędzy dwoma użytymi materiałami elewacyjnymi, ma nawiązywać do kształtu akordeonu. Dom zamieszkuje 6 osobowa…

hotel-mono-journaldudesign-02-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Hotel Mono – Singapur

  /  

Położony w samym sercu Singapuru, hotel Mono jest dziełem lokalnego studia Spacedge Designs. Cały budynek i jego 46 pokoi są ograniczone do dwóch barw, czerni i bieli, które nadają całości elegancki i współczesny wygląd. Mieszanina nowoczesnych elementów i artystycznych wpływów deco, czynią z tego hotelu wyjątkowe miejsce. Hotel Mono jest idealnym miejscem do rozpoczęcia wędrówki w…

Hotel-Hubertus-journaldudesign-05-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Hotel Hubertus włoskiego studia ‚noa’

  /  

Hotel znajduje się w miejscowości Olang, słynnym ośrodku narciarskim we Włoszech, na wysokości 1350m. Hotel Hubertus łączy w sobie starą posiadłość rodzinną z nowym rozszerzeniem, oferując gościom miejsce na ekskluzywny wypoczynek. Nowa część składa się z centrum fitness, którego najważniejszym elementem jest duży taras z basenem. Basen wydaję się być zawieszony w powietrzu, przez co…

pikaplus-journaldudesign-10-tt-width-620-height-378-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Współczesna górska chata studia Pikaplus

  /  

Położony na górskiej polanie, ten mały domek wtapia się w krajobraz. Ma charakterystyczny, typowy dla górskich chat kształt. Wykończenie pomieszczeń jasnym drewnem sprawia, że w środku jest słonecznie i przytulnie. Ogromna przednia szyba pozwala delektować się widokiem który roztacza się za oknem. Projekt : Pikaplus Zdjęcia © Miha Bratina   Zapisz

Germ-Kids-Bedroom-VAN-STAEYEN-1

GERM – Pokój dziecięcy.

  /  

Van Staeyen Interieur udowodniają, że wszystko co jest potrzebne by stworzyć pokój jak z dziecięcych marzeń to farba, drewno i spora doza wyobraźni. Dzięki projektowi GERM możemy się przekonać, że projektantom ze studia Van Staeyen Interieur, tej ostatniej nie brakuje ani trochę. Przebudowując ostatnie piętro wiejskiego domu, zamienili pustą, nieforemną sypialnię w pokój o którym marzyłby każdy…

woodshed-journaldudesign-08-tt-width-620-height-349-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

„Stodoła” projektu Birdseye Design.

  /  

Ten zainspirowany tradycyjnym kształtem stodoły dom, został zaprojektowany przez studio Birdseye. To drewniany budynek z ogromną ilością przeszkleń, doskonale komponujący się z otaczającą przyrodą. Wnętrze jest ciepłe, rustykalne ale z nowoczesnymi akcentami. Wielka szyba z przodu domu oferuje widok na las i  sprawia, że do wnętrza wpada bardzo dużo światła. Zdjęcia © Birdseye Design Zapisz…