Biblioteka na pod pekińskiej wsi

Ze względu na ogrom piękna otaczającej przyrody, budynek tej biblioteki został zaprojektowany tak by jego ingerencja w otoczenie była jak najskromniejsza. Architekci nie chcieli konkurować z pięknem przyrody. Budynek wtapia się w krajobraz poprzez staranny wybór materiałów,rozsądne rozmieszczenie i dobranie wielkości budynku.

2

Szczególnie wybór materiału jest niecodzienny. Po analizie okolicy okazało się, że wokół każdego domu można znaleźć spore ilości drewnianych patyczków ułożonych w nieduże sterty. Mieszkańcy przez cały rok wykorzystują je do ogrzewania i palenia pod kuchenkami. 

9

Tak więc architekci zdecydowali się użyć tego zwykłego materiału w sposób niezwykły, obłożyli nim budynek  sprawiając, że wtapia się w otoczenie.

stringio.jpg

Ten projekt to skromny wkład do życia społeczności w małej miejscowości Huairou na obrzeżach Pekinu,niewiele ponad dwie godziny jazdy od ruchliwego miejskiego życia Pekinu.

 

3 4 5 6 7 8  10 11

Źródło: http://www.archdaily.com/256525/liyuan-library-li-xiaodong-atelier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *