M P

Piękny wapienny dom na greckiej wyspie

Zbudowany w 1813 roku, z kamienia i białego wapienia dom, typowy dla greckiej wyspy Milos, został właśnie odnowiony przez agencję K-Studio, dla angielskiej rodziny szukającej miejsca na wypoczynek i relaks.

Architekci chcieli zachować i uwypuklić detale ze starych materiałów, jednocześnie wprowadzając nowoczesność i komfort.

Więcej informacji:K-Studio

Zdjęcia © Vangelis Paterakis

K-Studio-journaldudesign-01-tt-width-620-height-826-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-02-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-03-tt-width-620-height-455-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-04-tt-width-620-height-801-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-05-tt-width-620-height-826-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-06-tt-width-620-height-826-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-07-tt-width-620-height-826-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-08-tt-width-620-height-799-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-09-tt-width-620-height-476-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-10-tt-width-620-height-826-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-11-tt-width-620-height-475-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 K-Studio-journaldudesign-13-tt-width-620-height-909-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/architecture/restauration-dune-maison-en-pierre-en-grece-par-k-studio-101330/

Gwiezdne wojny w prawdziwym życiu autorstwa Laurenta Ponsa

Fotografia ma moc czynienia naszych najdzikszych fantazji rzeczywistością. Francuski fotograf Laurent Pons prezentuje serię Star Wars, w której świat odległej galaktyki doskonale integruje się z Ziemią.

Laurent Pons, używając miniaturowych modeli łączy postacie i statki znanej filmowej sagi z najbardziej charakterystycznymi zabytkami miasta, takimi jak Luwr i Wieża Eiffla. Operując kolorami i ich nasyceniem zaciera różnicę między miejskimi krajobrazami i obiektami Gwiezdnych Wojen, dając wrażenie migawek prawdziwego życia.

Zdjęcia z tej serii można kupić w galerii Géraldine ZBERRO  w Paryżu.

Dowiedz się więcej o Laurent Pons
Zdjęcia: © Laurent Pons

Laurent-Pons1 Laurent-Pons-2-tt-width-620-height-977-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Laurent-Pons-3-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Laurent-Pons-4-tt-width-620-height-827-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Laurent-Pons-5-tt-width-620-height-481-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Laurent-Pons-6 Laurent-Pons-7 Laurent-Pons-8 Laurent-Pons-9-

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/art/star-wars-dans-la-vie-reelle-par-le-photographe-laurent-pons-101432/

Renowacja tradycyjnej willi w Pekinie

Wonder Architects Studio przeprojektowało tradycyjną willę w Xicheng District w Pekinie. Projekt ma niekonwencjonalny układ, minimalistyczne aranżacje i kreatywnie łączy wnętrze z zewnętrzem.

Według architektów Pekin to miasto, w którym brakuje różnorodności architektonicznej. Ta willa jest manifestem przeciwko „pustej” architekturze. Projektanci chcieli stworzyć „ogród w ogrodach” i przekroczyć granice typowego układu domów w Pekinie. Nowe materiały wkomponowują się w tradycyjną ramę domu wyznaczoną przez drewno i cegłę. Szklane elementy od podłogi do sufitu otwierają wnętrze na zewnątrz.

Dowiedz się więcej o Wonder Architects Studio
Zdjęcia: Haiting Sun & Qipeng Zhu

Wonder-Architects-1-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-2-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-3-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-4-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-5-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-6-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-7-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-8-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-9-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-10-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-11-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-12-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-13-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-14-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-15-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-16-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-17-tt-width-620-height-600-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Wonder-Architects-18-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/architecture/renovation-dune-villa-traditionnelle-pekin-par-wonder-architects-studio-101175/

Mediolańskie wnętrze – Cristiana Vannini

Ten piękny apartament w Mediolanie został właśnie odnowiony, umeblowany i urządzony przez studio architektury wnętrz Cristiana Vannini.

Białe i kremowe ściany stanowią tło dla eklektycznej dekoracji, w której dzieła sztuki mieszają się z antycznymi i współczesnymi meblami. To mieszkanie to odważne połączenie  materiałów i czasów, które doskonale ze sobą współgrają.

Więcej informacji: Cristiana Vannini

Zdjęcia © Cristiana Vannini

Cristiana-Vannin Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini-journaldudesign-04-tt-width-620-height-457-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini Cristiana-Vannini-

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/architecture/cristiana-vannini-sublime-cet-appartement-milanais-100958/

Moduły świetlne „Space Frames” – Mieke Meijer

Studio Mieke Meijer, grupa projektowa z siedzibą w Eindhoven, zaprojektowała kolekcję lamp o lekkiej konstrukcji i kształtach zarówno abstrakcyjnych, jak i praktycznych.

Drewniane moduły wraz z oświetleniem LED, są bardzo lekkie, a ich wygląd inspirowany jest klasyczną architekturą. Te świecące rzeźby mogą służyć jako przegrody w pokoju lub sklepie, będąc jednocześnie źródłem miękkiego i kojącego światła.

Więcej informacji: Studio Mieke Meijer

Zdjęcia © Raw Color

mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer mieke-meijer

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/design/modules-de-lumiere-space-frames-par-studio-mieke-meijer-101066/

Stary kamienny dom, renowacja i modernizacja domu autorstwa Takatina Architecture

Old Stone House to dom wakacyjny zaprojektowany dla pary młodych ludzi, położony w pięknej dolinie, w Stanach Zjednoczonych.

Architekci Takatina pozbawili pierwotną strukturę trzech ścian i dachu, zachowując jedynie kamienną ścianę frontową, typową dla projektów z tego regionu. Wszystko to by stworzyć nowoczesny, jasny dom. Pozostawiona surowa kamienna tekstura jest połączona z czarnym metalowym dachem i przyciemnioną okleiną cedrową, tworząc monolityczną bryłę. 

Główny część mieszkalna jest typu loftowego, na otwartej przestrzeni zawiera salon, jadalnię i kuchnię. Wysoki, katedralny sufit ma dołożony świetlik od strony północnej, przez co łagodne światło dociera przez cały dzień, a duże przesuwane drzwi od strony południowej oferują widok na góry. Pokoje i łazienki o skromnych rozmiarach są zgrupowane w dobudowanej, wschodniej stronie.

Zdjęcia: © Mikiko Kikuyama
Takatina

Old-Stone-House-2-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-3-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-4-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-5-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-6-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-7-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-8-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-9-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-10-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-11-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-12-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-13-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-14-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-15-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Old-Stone-House-16-tt-width-620-height-930-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Źródło:

Sofa Adèle i konsola Malou od firmy Limelo Design

Limelo Design został stworzony przez Davida Lainé i Guillaume Chery. Pod tą marką kryje się piękna kolekcja mebli i oświetlenia z litego drewna. Konsole, stoły, lampy, kanapy, lustra: wszystkie łączy tradycyjny materiał i nowoczesny wzór. Przy projektowaniu duet wykorzystał technikę gięcia drewna. Rezultat: unikatowe elementy z surowego drewna o niepowtarzalnym wyglądzie.

Zapraszamy do odwiedzenia strony, aby odkryć całą kolekcję Limelo Design.

Limelo-Design-1-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-2-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-3-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-4-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-5-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-6-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-7-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-8-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-9-tt-width-620-height-620-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 Limelo-Design-10-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/design/canape-adele-et-console-malou-par-limelo-design-100574/

Przytulne schronisko w Norwegii.

Wysublimowana mała przestrzeń, stworzona w starej szopie o powierzchni niecałych 25m2. To efekt pracy architektów Mariny Bauer i Espena Folgerø ze studia OPA Form, którzy wymyślili i zrealizowali ten domek. Z zewnątrz celowo pozostawiony w surowym stanie, natomiast wnętrze mimo, że minmalistyczne zapewnie wszelkie niezbędne wygody.

Zdjęcia © OPA Form

OPA-Form-journaldudesign-01-tt-width-620-height-438-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-02-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-03-tt-width-620-height-428-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-04-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-05-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-06-tt-width-620-height-419-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-07-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-08-tt-width-620-height-403-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-09-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 OPA-Form-journaldudesign-10-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/architecture/petit-refuge-en-norvege-renove-par-opa-form-98851/

Ampliphone 1.0

Ciekawa propozycja od francuskiego studia La Manufacture Jacquemin. Piękny, precyzyjnie wykonany Ampliphone 1.0 to nic innego jak metalowa tuba osadzona na drewnianym pudełku, która za zadanie ma wzmacniać dźwięk płynący ze smartfona. Producent przekonuje, że dzięki swojej konstrukcji wydobywany dźwięk przypomina brzmienie gramofonu.

Jeśli tylko posiadacie wolne 70€ to Ampliphone może być niebanalnym prezentem na zbliżające się święta. Do kupienia tutaj.

amp1 amp2 il_570xN.1350762910_7pis il_570xN.1350765854_do5h il_570xN.1398042153_cio3 il_570xN.1398064603_8ksf (1) il_570xN.1398214855_paku

Źródło: https://www.etsy.com/fr/shop/ManufactureJacquemin?ref=l2-shopheader-name

Cudowna renowacja domu w Treviso

Ta rustykalna posiadłość wiejska znajduje się w Treviso w północno-wschodnich Włoszech. Za odnową i rozbudową tego pięknego blisko 450 metrowego domu stoi studio architektoniczne Zaa. To oaza spokoju w sercu natury. Z całego projektu na szczególne wyróżnienie zasługuje weranda dzięki której budynek idealnie wkomponowuje się w krajobraz.

Więcej na: Zaa

Zdjęcia © Zaa

zaa-journaldudesign-01-tt-width-620-height-438-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-02-tt-width-620-height-468-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-03-tt-width-620-height-827-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-04-tt-width-620-height-440-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-05-tt-width-620-height-462-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-06-tt-width-620-height-435-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-07-tt-width-620-height-446-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-08-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-09-tt-width-620-height-465-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-10-tt-width-620-height-455-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-11-tt-width-620-height-411-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1 zaa-journaldudesign-12-tt-width-620-height-425-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Źródło: http://www.journal-du-design.fr/architecture/magnifique-renovation-en-italie-par-lagence-zaa-99195/