Paul-Steel-Bouza-journaldudesign-10-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Wspaniały widok – domek w Patagonii.

  /  

Ten niewielki, ale uroczy domek w okolicy pełnej jezior, położony na szczycie góry, około piętnastu kilometrów od miasta Futaleufú w chilijskiej Patagonii, jest realizacją agencji Paul Steel Bouza Arquitecto. Został wybudowany w 2017 roku ma powierzchnię 65 m2 i zapierający dech w piersiach widok na otaczającą go okolicę. Nowoczesny design i czarny kolor elewacji doskonale kontrastują…

K_polpelny_male-Kopia

Wierzba, Szałwia, Ruta, Pokrzywka i inne Cudaki.

  /  

Lalki cudaki, dziwne, skomplikowane, czasem urocze, czasem smutne ale zawsze opowiadające swoje niezwykłe opowieści. Ich historię przedstawia autorka tych pięknych lalek Agnieszka Jarząb.  Szybki szkic a potem budowanie, kształtowanie historii. Myślenie o tym jak nadać charakter i formę materii i uczuciu. Każda z nich powstaje swoim rytmem. Czasem tworzona jest od razu, gdy emocje są…

Cohesion-Studio-13-tt-width-620-height-929-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Kolejna transformacja starego budynku. Cohesion Studio

  /  

Na pustyni w południowej Kalifornii, w Joshua Tree, Cohesion Studio przekształciło opuszczone gospodarstwo w dwa stalowe domki, które pozwalają na sen pod gwiazdami. Dwie budowle, jedna odbudowana z domu powstałego w 1954 roku i nowo utworzona, wychodzą na czerwony ląd i pustynne góry. Nieruchomości są oddzielone drewnianą platformą wyposażoną w wannę zewnętrzną wykonaną z ocynkowanego zbiornika,…

studio-ko-journaldudesign-04-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Villa G

  /  

Typowa praca Studia KO z Paryża, „Villa G” jest lekcją prostoty i pochwały natury . Villa G to nowoczesna konstrukcja wykonana z surowego betonu. Struktura jest duża, ale aranżacja wnętrza minimalna i czysta. Mimo gabarytu pozostaje w równowadze z otaczającym ją lasem. Ogólny projekt, zielony dach, duże otwory i nieskończony basen sprawiają, że „Villa G” doskonale integruje się z otoczeniem. Więcej…

replus-design-3-tt-width-620-height-414-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Kawalerka pary architektów z Kijowa.

  /  

Ten niewielki apartament położony w samym sercu miasta został całkowicie przeprojektowany, aby wykorzystać każdy metr kwadratowy. Mieszkanie jest własnością pary architektów, którzy chcieli wprowadzić własną estetykę projektowania. Skoncentrowani na maksymalizacji przestrzeni, którą mieli, chcieli również zachować historyczne detale wnętrza, takie jak  parkiet i ceglane ściany. Główny pokój musi spełniać różne funkcje, więc podnieśli łóżko z podłogi, tym samy mogli zmieścić narożną sofę…

Studio-PKA-journaldudesign-05-tt-width-620-height-532-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

„The Mango House” w Indiach – Studio PKA

  /  

Zaprojektowany jako drugi dom, „Mango House” oferuje swoim właścicielom idealne miejsce do wypoczynku z dala od zgiełku ulic w Bombaju. Architekci Studio PKA stworzyli miejsce w doskonałej harmonii z otaczającą je bujną przyrodą, używając naturalnych materiałów i tekstur, a także genialnego rozmieszczenia przestrzeni połączyli dom z naturą. Cały dom został zbudowany w otoczeniu starych drzew mango i  drzewa…

Mork-Ulnes-Architects-journaldudesign-08-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1

Współczesny domek w Norwegii autorstwa Mork Ulnes Architects

  /  

Mork Ulnes Architects to studio architektoniczne z siedzibą w San Francisco i Oslo, łączące skandynawski know-how z duchem innowacji Kalifornii. „Mylla” to domek położony w lesie niedaleko Oslo. Schronisko to służy jako miejsce wypoczynku dla rodziny, która w pełni może wykorzystać spokój otaczającej natry w połączeniu z nowoczesnymi udogodnieniami. W tej współczesnej konstrukcji wszystko jest zoptymalizowane, by rozkoszować się…